dinsdag 10 februari 2009

Brandverzekering: spek de bank niet teveel

Photo taken by myselfImage via Wikipedia

Zijn alle banken boeven? Natuurlijk niet, maar ze zullen natuurlijk wel proberen met zoveel mogelijk argumenten extra geld uit uw zak te kloppen. Toen wij na het tekenen van de voorlopige koopakte of compromis bij de verschillende banken gingen winkelen voor de beste deal, bleek dat de arme banken nauwelijks geld verdienden aan de hypotheken en ons daarom ook nog allerlei verzekeringen in de maag wilden splitsen.
Dat vonden we grote flauwekul en de afgelopen maanden hebben we gezien dat de marges van de banken op de hypotheken door het verlagen van de rente door de Europese Centrale Bank (ECB) steeds groeiden, omdat ze dit voordelen niet doorberekenen aan de klanten.
Wat ons verbaasde bij de onderhandelingen was dat de banken de verplichte brandverzekering, waar we uiteindelijk natuurlijk mee akkoord gingen, al liefst meteen wilden doen ingaan. In principe, zo werd ons verzekerd, zou de brandverzekering al ingaan bij het tekenen van het compromis.
Maar is het huis dan niet dubbel verzekerd, vroegen wij. Een keer door de verkoper en dan nog een keertje door ons. Beter teveel dan te weinig, kregen we te horen. Ja zeker, voor de bank, want een compromis loopt maximaal vier maanden en de hele overdracht kan gemakkelijk twee tot drie maanden duren. Dat betekent een paar honderd euro extra voor de bank. Omdat wij het huis toch pas na het verlijden van de koopakte betrokken, hebben we onze brandverzekering die dag laten ingaan.
Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: