maandag 9 februari 2009

Bijna alle electriciteitsattesten zijn negatief

Woning, BrasschaatImage by Erf-goed.be via Flickr

Afgelopen vrijdag hebben we de koopakte van ons nieuwe huis bij onze notaris verleden en dat was een goed moment om nog enkele van onze ontdekkingen te verifieren. We schreven daar al eerder over.
Onze indruk was toen niet dat de elektrische installaties in Vlaanderen in het algemeen er zo slecht aan toe zijn, maar dat het voor de betrokken industrie een manier is om wat geld bij te verdienen. Inderdaad kregen we van verschillende kanten te horen dat in Vlaanderen gemiddeld 95 procent van de elektriciteitsattesten negatief was. Geen misverstand: natuurlijk is het belangrijk om de veiligheid van elektrische installaties streng te testen, maar als de indruk bestaat dat de attesten vooral gebruikt worden om de zakken van de industrie te vullen, dan is dat niet in het belang van de kopers, verkopers en uiteindelijk de industrie zelf. Dat lijkt me een schandaal, waar de politici zich tenministe een beetje druk over mogen maken.
Reblog this post [with Zemanta]

2 opmerkingen:

editor zei

Wel - het lijkt dat 1 op 20 een verspilling van middelen is, maar 1 installatie had toch een interventie nodig (lees: was onveilig). Dit betekent 5%, en op Belgisch niveau zijn dit 250,000 gezinnen. Is het aanvaardbaar dat een kwart miljoen gezinnen met een onzekere elektrische installatie leven? Daarenboven vermoed ik dat het percentage gemiddeld iets hoger ligt. Vrijstaande woningen in het Vlaamse platteland zullen wel meestal in orde zijn (alhoewel, er zijn de doe-het-zelf fanaten). Wat met de huurkazernes in steden, of huisjesmelkers?

China Herald zei

Maar van een professionele keuringsbedrijf zou je toch een wat preciezere aanpak mogen verwachten. Ik vind de keuring een goed idee, maar als 95 procent wordt afgekeurd, lijkt ook met het systeem van de keuringen iets mis.