vrijdag 13 februari 2009

Hypotheek: onderhandelen tot het laatste moment

West-VlaanderenImage by sennesaelium via Flickr

Een van de standaardtrucs bij onderhandelen is dat je de andere partij laat weten dat er eigenlijk niks te onderhandelen valt. Vooral in een vaak ongelijkwaardige verhouding tussen een bank en een hypotheeknemer heeft vooral de bank een serie aan mogelijkheden om de andere partij te ontmoedigen bij het aanscherpen van de eisen.
"We mogen echt niet verder gaan," is daarbij de belangrijkste, en de banken verwijzen naar de heersende rentetarieven, de interne regels van de bank of wat er verder in hun kraam te pas komt. Maar zeker in tijden waarin de rentetarieven dalend zijn, is het belangrijk daar geen genoegen mee te nemen. Voornaamste tegenmaatregel: blijf met meerdere banken tegelijkertijd in onderhandeling.
Wij kregen in de praktijk in december een aanbod voor een hypotheek dat er toen heel goed uitzag. Echter, de Europese Centrale Bank bleef haar rentetarieven aanpassen en de banken waren heel terughoudend bij het doorberekenen van de kortingen aan hun klanten. Hun marges gingen omhoog, en dus vonden wij dat we daar ook iets van mochten ontvangen.
Uiteindelijk hebben we nog dagen voor het verlijden van de koopakten - en het finaliseren van de hypotheek - een nieuw en beter aanbod gekregen. We moesten wel de dossierkosten - die waren ook in het voordeel van de bank omhoog gegaan - een tweede keer betalen, maar netto kwamen we er toch veel beter uit.
Het waren spannende dagen, want als we besloten hadden met een andere bank in zee te gaan, dan hadden we op het laatste moment het verlijden van de akte moeten uitstellen, de verhuizers moeten aflassen. Maar bij het onderhandelen mogen dergelijke kleinigheden je niet in de weg staan. Uiteindelijk is alleen de eindtermijn van het voorlopig kooopcontract of compromis het definitieve eindpunt.
Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: