woensdag 10 december 2008

De documentatie: het electriciteitsattest

KABUL, AFGHANISTAN - NOVEMBER 2:  Feda Mohamme...Lijntje trekken
by Getty Images via Daylife
Een van de documenten waar de verkoper voor moet zorgen is het electriciteitsattest: een keuring van de electriciteitsvoorzieningen. In principe een uitstekende zaak en het is belangrijk voor de koper om het officiele proces-verbaal van de keuring tijdig in handen te hebben.
Zelfs als minimale aanpassingen gaat Zonder een goedgekeurde electriciteitssyteem kan bijvoorbeeld de brandverzekering moeilijk doen bij brand.
Probleem van de electriciteitskeuring is dat het een geheel eigen industrie tot gevolg heeft gehad. Allereerst zijn er de officiele bedrijven die de installatie tegen een vergoeding moeten keuren. Vervolgens komt het volgens de betrokkenen erg zelden voor dat een installatie meteen wordt goedgekeurd. Dat verschaft de electriciteitsbedrijven weer een aardige bron van inkomsten op. Dat betekent dus dat na vrijwel elke keuring werkzaamheden en een nieuwe keuring nodig zijn.
In ons geval ontbrak een tekening van het electriciteitssysteem en was de aarding niet helemaal volgens de regels. Dat betekent dus niet dat de situatie onveilig is: we hebben ook achttien maanden de verbeteringen uit te voeren. Volgens door ons geraadpleegde electriciteitsbedrijven kost dat als we pech hebben een duizend euro. Maar dat kan als de staat van de voorzieningen wat beroerder zijn ook een veelvoud daarvan zijn. Bij het vaststellen van de verkoopprijs is het wel handig daar inzicht in te hebben.
In principe kan dit attest er binnen enkele weken zijn.
Reblog this post [with Zemanta]

2 opmerkingen:

eleonore zei

Hallo

ik zit in dezelfde situatie. Huis (15jaar oud) gekocht, elektriciteit ziet er ok uit, maar attest is afgekeurd. Ook os er geen schema en aarding is niet ok. Probleem is dat attest opgemaakt werd in maart 2012, ikzelf heb het huis gekocht in juli 2012. Maar nu moet ik van keuringsbedrijf en notaris zorgen dat elektriciteit gekeurd is tegen 23 maart 2013! Maar naar het schijnt zou je 18 maanden tijd hebben om dit in orde te brengen, is dus pas december 2013. Wie kan mij helpen, hoe zit het nu in feite in elkaar.

China Herald zei

In principe mag de notaris de verkoop van een huis niet goedkeuren, zonder geldig attest; en dat moet de vorige eigenaar regelen.
De oude eigenaren van ons huis konden dat niet overleggen; na onderzoek (de kosten bleken beperkt te zijn volgens een geraadpleegde electricien) besloten toch met de verkoop akkoord te gaan, en daarna heeft niemand ons meer lastig gevallen. Wat is hierover in jullie koopacte vastgelegd?