donderdag 8 januari 2009

Banken verwachten zwak hypotheekjaar


Geen crash maar ook maken de banken in Belgie niet vooral een vreugdedansje, als ze uitleggen wat ze van de hypotheken in 2009 verwachten. Volgens De Tijd, die uitspraken van drie banken mocht noteren (Fortis, Dexia en ING) is er geen paniek, maar wel een "verkalming".
Eigenlijk zijn de commentaren nog wel het meest interessant, bijvoorbeeld:

Er is een opmerkelijke evolutie aan de gang in de immosector: van de zg. 'forse daling' van de prijzen voor appartementen/woningen zal u op de websites alvast weinig merken.U moet het zélf maar eens checken. Méér zelfs: de 'makelaarsgilde' voelt de bui al enige tijd hangen en 'update' haar prijzen
alvast... naar omhoog(sic!):veelal met een percentage dat overeenstemt met de
gemiddeld in de pers vermelde prijsdalingen van ca.25%. De NVM (makelaarsvereniging NL) staat momenteel zelfs onder onderzoek van de overheid omdat zij openlijk(!)had gemeld dat zij met haar leden had afgesproken om de geafficheerde prijzen onder geen enkele omstandigheid te verlagen, omdat dit de trend alleen maar zou bevestigen.(Terloops: in NL bedraagt de gemiddelde 'courtage' van een makelaar 1 tot 1,5%: bij ons tot 5% en méér!).Hoog tijd om ook bij ons deze volstrekt ontoelaatbare marktmanipulatie te onderzoeken én te bestraffen.Een afsluiter: in Oostende alléén al staan méér dan 500 appartementen te koop.
Het zijn pas de eerste uitingen van onvrede, ik verwacht hier meer.

Geen opmerkingen: