maandag 19 januari 2009

Vlamingen stellen aankoop huis uit

Korenlei, GentImage by Erf-goed.be via FlickrEen op de drie Vlamingen stelt de aankoop van een huis uit tot na de crisis, meldt De Standaard vanochtend op gezag van een enquete door Het Nieuwsblad. Vijftien procent van duizend ondervraagden wilde graag een woning, grond of apartement verwerven, maar tien procent is actief op zoek.
Opvallend is dat de meeste Vlamingen de woningen te duur vinden, terwijl de prijzen over het algemeen wat lager liggen dan bijvoorbeeld in Nederland. De relatief lage prijzen worden door de makelaars gebruikt als een argument waarom de huizencrisis in Vlaanderen mindere hard zou toeslaan, maar die mening wordt blijkbaar door een meerderheid van de Vlamingen niet gedeeld.
Over de vraag of het een goed of een slecht moment is om vastgoed te kopen, zijn de ondervraagden het oneens: 37% meent dat nu hét moment is om te kopen, een kwart zegt dat het niet uitmaakt, en 28,8% vindt dat kopers beter afwachten. Die laatste groep is het grootst bij de laaggeschoolden, terwijl meer hooggeschoolden vinden dat het nu het moment is om te kopen.

Reblog this post [with Zemanta]

1 opmerking:

Koen Robeys zei

Ik heb me eens laten vertellen dat het verschil tussen Belgische en buitenlandse vastgoedprijzen bepaald wordt door de hoogte van de belastingen. In dat geval liggen onze prijzen lager omdat we een lager netto inkomen hebben.

En in dat geval, ook, gaat het argument van "lagere prijzen maken immuun voor een daling". Dalende koopkracht blijft nu eenmaal dalende koopkracht.