woensdag 7 januari 2009

Nederland: Amsterdamse huizenprijzen kelderen

Abram de Swaan in NRC (1)Image by comicbase via FlickrMeer slecht nieuws vandaag van de Nederlandse onroerend goed markt, en wel vanuit Amsterdam. Het NRC-Handelsblad meldt op gezag van de gemeentelijke bonentellers dat in november het aantal verkopen van huizen met een kwart omlaag ging. Dat is in lijn met de rest van Nederland, maar in Amsterdam ging ook de verkoopprijs met tien procent omlaag. In de rest van Nederland was dat net geen vol procent.
De onderzoekers volgen ook mijn redenering, namelijk dat de effecten pas gemiddeld drie maanden later in de cijfers te zien zijn:
Doordat er gemiddeld drie maanden liggen tussen het tekenen van een voorlopig koopcontract en het passeren van de officiĆ«le koopakte, weerspiegelen de cijfers van november de marktstemming in augustus 2008. „Aangezien vooral de banken pas in maanden daarna in zwaar weer terechtkwamen, zullen de effecten van de kredietcrisis op de huizenmarkt in het eerste kwartaal van 2009 nog sterker zichtbaar worden”, waarschuwen de onderzoekers van O+S.
Er staat ons dus meer zwaar weer te wachten als meer cijfers beschikbaar komen.
Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: