woensdag 21 januari 2009

Nederland: schade over 2008 lijkt mee te vallen

ElsevierImage via WikipOndanks alle sombere vooruitzichten blijkt uit de meest recente cijfers van het kadaster in Nederland dat de schade aan de huizenmarkt meevalt, schrijft Elsevier. Het aantal verkochte huizen ging slechts met tien procent omlaag, terwijl ik zelf wel wat mee had verwacht. De gemiddelde huizenprijs ging zelfs nog met meer dan twee procent omhoog.
Vooral bij vrijstaande huizen lijkt de schade het grootst te zijn, terwijl de verkoop vooral stagneerde in de perifere provincies. Volgens mij is over deze cijfers nog niet het laatste woord gezegd.

Update I: Het CBS - dat het kadaster help met de cijfertjes - loopt hopeloos achter, vindt Huizenhype. Meer kritische geluiden over de geringe waarde van de cijfers bij het Financiaal Dagblad, hier geciteerd door Huizenmarkt-zeepbel.

Update II: Huizenhype blijft actief vandaag. Hier een bericht dat het aantal verstrekte hypotheken in het laatste kwartaal met 20 procent is gedaald. Zo blijkt weer iedereen uit statistieken te kunnen halen wat ze zelf willen en lijkt het aanvankelijk zo positieve nieuws bij Elsevier aanmerkelijk minder positief.

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: