donderdag 15 januari 2009

Nederland: hoge prijzen, nauwelijks verkopen

Beumer Makelaars in UtrechtImage via WikipediaDe strategie van de makelaars om de huizenprijzen hoog te houden lijkt een tijdje gewerkt te hebben: in Nederland kondigde de makelaarsvereniging NVM vandaag aan dat in 2008 de huizenprijzen slechts 1,8 procent zijn gedaald, zo meldt De Volkskrant.
De andere kant van de medaille: in het laatste kwartaal verkochten ze maar een op elke zes aangeboden huizen. Dat was nog een op de vier in het derde kwartaal. Net als veel anderen denk ik dat de huizenverkoop wel op gang zou blijven, als de prijzen omlaag zouden gaan. Vasthouden aan de hogere prijzen stagneert de huizenmarkt.
Volgens de Volkskrant:
Vooral dure woningen zijn moeilijker verkoopbaar. In het goedkopere segment zijn de negatieve effecten minder voelbaar. De makelaarsorganisatie herhaalde de eerder afgegeven verwachting dat de huizenprijzen dit jaar met ongeveer 5 procent zullen dalen. ‘Hoewel op dit moment moeilijk te voorspellen, verwacht de NVM dat de prijzen zich in het goedkopere segment zullen handhaven. In het midden- en hogere segment zullen de prijzen nog onder druk blijven staan’, aldus de NVM.
Volgens mij zijn de makelaars nu beter af als ze echt met de prijzen omlaag gaan. Lagere verkoopprijzen is nog altijd beter dan geen verkopen. In het VPRO programma Goudzoekers heb ik gisteren niet zoveel nieuws geleerd, alleen dat de afgelopen jaren het aantal makelaars enorm is gestegen. Om te overleven in dit vijandig klimaat zullen ze hun strategie moeten aanpassen.
Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: