donderdag 15 januari 2009

Nog geen paniek in Vlaanderen

Banknotes from all around the World donated by...Image via WikipediaEerder vandaag was ik al wat cynisch over het verschil waarop de spelers in de huizenmarkt in Nederland ("paniek") en Belgie ("geen paniek") met de financiele crisis omgaan. Een illustratie van het tweede was een artikel - jawel weer - De Tijd waarin de makelaarsketens Trevi en ERA de kans krijgen de burger moed in te spreken.
Beide bedrijven proberen koopjesjagers op de huizenmarkt te ontmoedigen, ook al geven ze toe dat de prijzen wel onder druk staan en de huizen gemiddeld steeds langer te koop staan. De Tijd:
Het aantal transacties is de laatste maanden van 2008 sterk gedaald, zo klinkt het bij ERA. De grootste daling werd opgetekend in november, met name omdat de maanden ervoor net wél hoge toppen bereikt werden. Er wisselden in die periode zelfs meer panden van eigenaar dan in dezelfde maanden van 2007. In december van vorig jaar was er dan duidelijk sprake van een stabilisering. Net op dat moment ook haalden banken de duimschroeven van de hypothecaire lening verder aan. Nog maar eens een ebwijs dat de woningmarkt en de kredietmarkt sterk met elkaar verweven zijn.
Trevi verwacht zelfs een zekere stabilisatie in twee tot drie maanden tijd. Voor wat de rentevoet betreft een interessante voorspelling:
Die interestvoeten daalden tussen november en december van vorig jaar van 6,2 naar 4,8 procent. Blijkbaar is dat laatste cijfer echter nog steeds niet laag genoeg. Bij Trevi verwacht men dan ook dat er binnen twee à drie maanden sprake zal zijn van hypothecaire kredieten aan 4 procent of minder. Althans voor wie op 20 jaar leent, kiest voor een vaste rentevoet en 80% van zijn te financieren bedrag leent.
Wij kregen eerder deze maand een rente van enkele centimes meer dan vier procent, dus het lijkt dat we daar tevreden mee mogen zijn.
Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: