donderdag 22 januari 2009

Nieuwsblad: "Onderhandelen loont"

Jefke @ Dendermonde  03p2150308Image by Lieven SOETE via FlickrHet Nieuwsblad komt vandaag met een grotere bijdrage over de vastgoedmarkt. Mag het advies aan potentiele kopers een beetje een open deur zijn ("Onderhandelen loont"), het gaat ook gepaard met flink wat onderzoek in de stagnerend huizenmarkt.
Opnieuw, de huizenprijzen lijkt stabiel, al is de groei er duidelijk uit, maar zowel huizen als apartementen staan langer leeg:
In april stond een appartement gemiddeld 88 dagen te koop, vandaag 156 dagen. Huizen stonden destijds gemiddeld 66 dagen in de vitrine, vandaag al 119 dagen. Net geen verdubbeling dus. De vastgoedmarkt is danig aan het afkoelen en een op de twee verkopers ziet zich genoodzaakt zijn vraagprijs aan te passen: prijsdalingen tot 15 procent zijn schering en inslag. Kortom, onderhandelen loont meer dan ooit de moeite. Dat blijkt uit ons grote provinciale Vastgoedrapport, in samenwerking met adviesketen Immotheker.
Maar ook een prijsdaling begint zich hier en daar in januari af te tekenen.
Begin januari stonden in Huldenberg bij Leuven bijvoorbeeld 53 huizen te koop, waarvan er liefst 45 procent hun prijs inmiddels al hadden verlaagd. En niet weinig: bedroeg de gemiddelde vraagprijs oorspronkelijk 667.125 euro, dan was die na afprijzing al gezakt tot 570.771 euro, net geen 100.000 euro goedkoper dus. Meteen de hoogste procentuele afprijzing in het hele land. Berlaar, Putte, Torhout, Hoeilaart, Blankenberge, Grimbergen, Dendermonde, Lochristi en Overijse vervolledigen de top tien van gemeenten met procentueel het hoogste aantal afprijzingen: bij die tien moeten twee op de vijf verkopers hun vraagprijs verlagen.
Het Nieuwsblad komt met een redelijk degelijk overzicht voor de (ver)kopers: hoe de beste hypotheek te krijgen. Het circus met de vele attesten (volgens hun schatting tot 500 euro aan kosten). Kopen of wachten? De zelfpromotie "Alles over vastgoed in jouw gemeente" is wel wat dik aangezet, als ik bijvoorbeeld kijk naar wat het blad te melden heeft over Antwerpen. Een zoekmachientje om de gemiddelde prijs in je gemeente te vinden is voor een huizenkoper niet echt heel zinvol: gemiddelden mogen handig zijn voor economen, niet voor de kopers.
Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: