woensdag 14 januari 2009

Prijs stabiel, maar verkoop stort in

De MorgenImage via WikipediaVan dalende huizenprijzen is geen sprake, maar de verkoop van huizen is wel stil gevallen, noteert het dagblad De Morgen vandaag.
De daling in het aantal verkopen is vooral te merken bij de appartementen (min 7 procent) en de woonhuizen tussen 250.000 euro en 600.000 euro (min 5 procent), zo blijkt uit cijfers van Century 21, de grootste makelaarsketen van het land. In één specifiek segment, de markt voor chique tweedeverblijfsappartementen aan de kust, is er zelfs een daling van 40 procent.

"We zien op de koopmarkt geen dramatische prijsdalingen, maar wel beduidend lagere volumes", bevestigt voorzitter Luc Machon van CIB Vlaanderen. De daling in het aantal verkopen heeft volgens de makelaars vooral te maken met een lagere vraag. Kandidaat-kopers stellen hun aankoop enkele maanden uit vanwege de economische onzekerheid.
Eigenlijk valt die teruggang nog erg mee, vergeleken met de problemen in Nederland, waar de terugval in de tientallen procenten zit en na de zomer een echte crisis wordt verwacht. In De Morgen:
Machon: "De Nederlandse situatie is ook anders. In Nederland komt het vaker voor dat kopers tijdelijk nog eigenaar blijven van hun oude woning. Die raakt nu niet verkocht en daarom gaan veel huizenbezitters over tot verhuur. Bij ons speelt dat fenomeen niet. De Belgen nemen zulke risico's niet en verkopen eerst hun woning alvorens een nieuwe te kopen. Het aanbod op onze huurmarkt blijft in het beste geval ongeveer constant."
Update: De andere Vlaamse media, inclusief hier De Tijd, nemen het bericht uit De Morgen, overigens keurig met bronvermelding, over. Wat De Tijd veel beter doet is haar lezers laten meepraten en daar zitten interessant stukjes bij - al heb ik nog niet alle dertig gelezen. Lucasje schrijft:
Dalende hypotheekrente is de grootste leugen van de laatste maanden.Ga eens alle banken af en vraag tarief begin december 08 en tarief nu. Men zal zien dat er een STIJGING tot soms 1,5% is. De redactie zou beter eens de proef op de som nemen, ze zullen zien dat hier een grote manipulatie aan de gang is. Maak eens de vgl. tussen intrest voor sparen en voor lenen? Banken willen gewoon niet meer uitlenen,ze willen enkel nog cash geld.Zolang men hen niet verplicht om de kredieten goedkoper te maken zal deze crisis niet overgaan.Vergeet niet:banken waren,zijn en zullen altijd geldwolven blijven. Enkel eigen belang telt, de consument kan stikken.

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: