donderdag 15 januari 2009

En wat doet de regering?

H* Jean-Claude Trichet at the G7 meeting on 200...Jean-Claude Trichet
via Wikipedi
et is een fascinerende dans die rond de huidige economische crisis wordt uitgevoerd. Vooral omdat er patronen in zitten die achtereenvolgens bij verschillende bedrijfstakken verschijnen, soms per land op verschillende momenten.
Eerste reactie in de bankenwereld, de auto-industrie en nu ook de bouwsector is het roepen van "Geen Paniek". Eigenlijk is er niks aan de hand en we moeten ons zo blijven gedragen als we altijd al deden. Het zit bij de consumenten tussen de oren.
Dat verhaal van de spindoctors verandert dramatisch zo gauw er bijvoorbeeld de mogelijkheid van staatssteun om de hoek komt kijken. In de Verenigde Staten maakten de autobonzen het wel heel bont door met hun privevliegtuigen naar Washington te vliegen om uit te leggen hoe erg het wel niet was. Bedrijven waar het toch al niet zo goed mee ging, hebben nu een kans om werknemers op straat te zetten, soms zelfs met de zegen van de vakbonden.
In Nederland hebben de verschillende onderdelen van de bouwsector elkaar gevonden en ze ondersteunen de roep om staatshulp, iets wat warempel later in de week nog zou kunnen gaan gebeuren. In Belgie lijkt de industrie nog in de eerste fase te zetten, waarin het konijntje met verschrikte ogen in de koplampen van de auto kijken en "geen paniek" roept.
Of die staatssteun echt gaat helpen is nog maar de vraag en de eerste ervaringen in de bankensector maken pessimistisch. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente al fors verlaagd, maar omdat de banken in de meeste gevallen dat niet doorberekenen aan de consumenten, heeft dat geen effect op de markt. Vandaag komt misschien nog een renteverlaging eraan, maar dat lijkt hoogstens handig voor de marges van de banken, terwijl de handel plat lijkt te liggen.
Ook de financiele garanties voor de banken helpen niet echt, zolang de banken daar geen gebruik van maken. Ook de veelgeprezen Nederlandse minister van financien, Wouter Bos, begint nu langzamerhand een probleem te krijgen als vrijwel niemand naar zijn miljarden taalt. We leven in interessante tijden.
Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: