donderdag 15 januari 2009

Nederland: verkoop nieuwbouwwoningen stagneert

Ypenburg En Zijn/Haar Vrijstaande HuizenImage by Michplay via FlickrNederland heeft een dag uitgekozen om alle problemen in de huizenmarkt die zich vorig jaar begonnen af te tekenen met de buitenwereld te delen. We hadden al de makelaars gehad die uitlegden dat de verkoop van huizen vrijwel tot stilstand is gekomen, ondanks de relatief stabiele prijzen.
Voor de nieuwbouwwoningen blijkt de situatie dramatisch, zo meldt Huizenhype op gezag van De Telegraaf. De verkoopcijfers halveerden in het vierde kwartaal, volgens NEPROM, de organisatie van projectontwikkelaars.
De markt voor nieuwbouwwoningen is volgens de directeur nog slechter dan die voor bestaande woningen, omdat kopers van een nieuwbouwhuis de beslissing vaak anderhalf à twee jaar moeten maken voordat ze in het huis kunnen. In de huidige economische onzekerheid durven minder mensen zo lang vooruit te kijken.
Relatief voordeel is wel dat deze markt, zelfs bij ongewijzigd beleid, nog wel tot de zomer doorloopt, maar dan is de crisis wel volledig.
Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: