maandag 5 januari 2009

Nederland: een slagveld voor makelaars

Groot-Brittanniƫlaan 1-7, GentImage by Erf-goed.be via FlickrNederlandse makelaars verwachten het komende kwartaal een slagveld in hun industrie, schrijft het Financieel Dagblad (hier in een kopie). Het aantal transacties ging in november en december al met meer dan dertig procent omlaag en voorlopig lijkt er geen einde te komen aan die neergang.
Peter Tromp van Tromp Makelaardij in Beverwijk rept zelfs van een daling van het aantal transacties met zeker 50% in december. ‘Ik weet niet wat de markt gaat doen, maar als het zo blijft als in december, dan heeft elk makelaarskantoor in Nederland problemen.’
In een aantal gevallen, zo blijkt uit de reacties van makelaars, was de teruggang zelfs honderd procent. Deze cijfers zijn niet direct te vertalen naar Vlaanderen, waar de relatieve prijsstijgingen op de huizenmarkt geringer waren vergeleken met Nederland. Maar de huiver van banken om uberhaupt hypotheken aan te gaan zal zeker vergelijkbaar zijn, evenals de huiver van potentiele kopers om nu tot actie over te gaan.

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: