zondag 4 januari 2009

Concurrentie in de energievoorziening

Energie # 2Image by H. Kosin via FlickrBij een verhuizing is het overzetten van gas en elektriciteit niet langer een eenduidige zaak die in de meeste gevallen met de traditionele leverancier Electrabel geregeld kan worden. Bij het afsluiten van nieuwe contracten zijn nu meerdere aanbieders en het is handig om voor de energievoorziening even te gaan shoppen.
Voor zowel het aardgas als de elektriciteit zijn we nu een drietal aanbieders aan het vergelijken: Nuon, Essent en Liminus. Via zoekmachines vallen die vergelijkingen eenvoudig te maken en zeker bij het overstappen van een andere maatschappij, zijn aardige eenmalige tegemoetkomingen te krijgen. Ook verwachten we dat we in telefonische onderhandelingen nog wat meer concessies kunen krijgen. De site met vergelijkingen zijn hoogstens een eerste aanzet.
Belangrijk is ook om te noteren dat aardgas en elektriciteit niet bij dezelfde maatschappij betrokken hoeven te worden.
De voordelen die hierbij gehaald worden zijn natuurlijk minder groot dan we - verwend als we zijn - konden krijgen bij de aankoop van het huis. Daarbij ging het bij de vergelijking tussen de hypotheekverstrekkers, de banken, de dalende rentepercentages, de verdwijnende registratiekosten vaak om duizenden euro's. Daar is nu gaan sprake van. Maar omdat het gaat om regelmatig terugkerende kosten, is het wel handig om bij het begin - en misschien wel jaarlijks - te kijken over het overschakelen naar een andere energiemaatschappij zinnig is.
Bij het water bestaat die concurrentie nog niet, daar lijken we afhankelijk te zijn van Pidpa, maar dat gaan we nog verder uitzoeken.
Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: