vrijdag 23 januari 2009

Banken verlagen vooral rente op spaarboekje

Rabobank Groep N.V.Image via WikipediaWe zijn inmiddels ruim een week na de laatste renteverlaging door de Europese Centrale Bank en de banken lijken vooral heel enthusiast de rente van de spaarboekjes te verlagen. De Tijd rapporteert over de Belgische poot van de Rabobank, die deze onvriendelijke actie voor haar klanten zelfs een persbericht waard vond.
Met geen woord rept het bericht over de verlaging van de rente voor leningen. Wij hebben inmiddels bij onze bank, de KBC, gesproken over een mogelijke verlaging van onze hypotheek. Begin deze week bleek op onze voorwaarden (5-jaarlijks vast) geen verandering in de tarieven te bespeuren zijn. Maar we hebben nog wat tijd en gaan volgende week weer braaf even langs.
Reblog this post [with Zemanta]

2 opmerkingen:

Koen Robeys zei

Als je werkelijk een "vijf jaar vast" hypotheek hebt, is het heel normaal dat de bank nu de rente niet verlaagt: dat is namelijk de definitie van "vijf jaar vast". Het is een formule waarvoor je als ontlener kan (maar niet moet) kiezen. En ze brengt ook mee dat, als de rentes integendeel stijgen, ze tot vijf jaar na de lening voor de ontlener ook niet veranderen.

Zoals ik zei, je hoeft die "vaste" formule niet te kiezen. Je kan ook kiezen voor een "vlottende" rente, hetgeen betekent dat het contract veel vaker kan aangepast worden aan de marktrente. Dan kan je goedkoper lenen als de markt daalt, maar in ruil daarvoor zal je snel meer betalen als de rentes stijgen.

En zoals dat gaat met contracten, afspraken en beloften: éénmaal je ze gemaakt hebt kan je er niet eenzijdig onderuit. Eerlijk gezegd lijkt alles me hier heel normaal.

China Herald zei

Dank, ik had iets duidelijker moeten zijn. We hebben al wel afspraken met de bank gemaakt, maar de acties zijn nog niet verleden. Dat betekent dat we nog wel kunnen veranderen; we moeten dan wellicht nogmaals de dossierkosten betalen, maar bij de bank keek niemand op van ons verzoek om er nog eens naar te kijken.