zaterdag 27 december 2008

Apartementen drukken markt omlaag

In Slype, BruggeImage by Erf-goed.be via FlickrWeer verontrustend nieuws aan het einde van het jaar, terwijl de rest van de huizenmarkt zich nog redelijk goed lijkt te houden, zo lezen we in de Belgische media, zoals De Morgen. Vastgoedkantoor Century 21 komt met haar analyse:
Vooral aan de kust ligt de appartementenmarkt op apegapen. De prijzen zijn daar met 20 à 25 procent gedaald. De vastgoedmarkt heeft over het hele jaar bekeken behoorlijk standgehouden. Als de prijzen in 2008 vergeleken worden met 2007, dan wordt er nog een prijsstijging met 5 procent genoteerd. "De gemiddelde prijzen voor een woning stegen van 192.000 naar 197.000 euro", zegt Julie Lestabel, marketingmanager bij Century 21.

Maar de laatste twee maanden waren er te veel aan voor de vastgoedmakelaars. In november ging de markt flink onderuit. De invloed van de economische crisis deed zich plots heel sterk gevoelen op de woningmarkt. De voorbije weken stonden woningen veel langer te koop. Gemiddeld was het 132 dagen wachten voordat er een koper opdook. Als het hele jaar in rekening wordt gebracht, stonden woningen gemiddeld 115 dagen te koop (2007: 113 dagen).
Eerder vroegen wij ons al af wanneer je zou kunnen verwachten dat de crisis zich effectief in de cijfers aftekent. Als onze analyse van vorige week klopt, dan zou het effect pas in het eerste kwartaal van 2009 echt in de cijfers aftekenen.
Ook Century 21 verwacht voor 2009 geen verbetering, al houden ze niet van het woord crisis.
Voor 2009 verwacht Century 21 geen beterschap voor de makelaars. De eerste zes maanden worden moeilijk. "We verwachten geen zware crisis. Wel een normalisering van de prijzen en verdere prijsdalingen", zegt Lestabel. "De gouden jaren op de vastgoedmarkt van constante prijsverhogingen zijn definitief voorbij."

Reblog this post [with Zemanta]

1 opmerking:

Anoniem zei

De daling tekent zich nog niet volledig af in de vraagprijzen... Ik denk dat men hier spreekt over de effectieve verkoopprijzen.