dinsdag 16 december 2008

De hypotheek: meer dan een rentepercentage

NYC: Federal Reserve Bank of New YorkImage by wallyg via FlickrDe afgelopen dagen veel debatten gevoerd over de hypotheek die we willen afsluiten. Een voorname regel, die we vanwege de vele dalingen even waren vergeten: een hypotheek is meer dan een rentepercentage. Het gaat om het kiezen van een heel pakket, waarbij de verwachting van het rentepercentage in de toekomst erg belangrijk is. Het kiezen van een formule is uiteindelijk belangrijker voor ons geweest dan het feitelijke rentepercentage (al helpt dat wel).
Wij hebben besloten te kiezen voor een vijfjaarlijks vaste rente, na uitvoerige deliberaties, dat wel. We verwachten dat in de nabije toekomst de hypotheekrente wellicht wel iets, maar niet veel zal dalen, al was het maar omdat de rentepercentages van de centrale banken bijna het laagste punt hebben bereikt. Enkele Nederlandse media berichtten vandaag nog wel dat er een kans is dat de Federal Reserve het Amerikaanse percentage wellicht nog 0,75% omlaag zal brengen tot 0,25%, maar dan is het daar zeker voorbij. (Bijgaand wat links naar Amerikaanse media). We verwachten dat niet in Europa en denken dat de komende weken hoogstens de eerste verlagingen van de rentepercentages nog op de markt zullen doorwerken.
Als we verwachten dat de rente bijna haar laagste punt heeft bereikt, dan is het zinniger om dat niet voor een jaar, maar voor vijf jaren vast te zetten. We kunnen dan wel ons indekken tegen een eventuele stijging. De meeste banken bieden een "kap" van vier of vijf procent, maar je kunt ook kiezen voor een "kap" van twee procent. Dat lijkt ons nu wel verstandig, omdat het economisch tij wel tegen zit, maar de kans dat de rente de komende vijf jaren omhoog gaat, veel groter is dan dat hij omlaag gaat.
Voorlopig houden we het even bij deze analyse: de onderhandelingen lopen nog, dus we kunnen niet alles vertellen.
Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: