woensdag 3 december 2008

De documentatie: een overzicht

Huis De Spiegel, GentHuis De Spiegel, Gent
by Erf-goed.be via Flickr
Bij het verkopen van een huis komt een forse stapel papieren kijken, vaak tot de verrassing van de verkoper. Bij het eerste bezoek is het daarom handig om meteen al te vragen of de koper, of diens makelaar, al de nodige procedures in gang heeft gezet om die attesten en andere documenten te krijgen. Voor de koper is het handig om te weten dat deze uitgebreide bureaucratie al in orde is.
Zeker sinds per 1 oktober 2008 ook het energie-attest of EPC nodig is, is de bureaucratie zowel in tijd en kosten belangrijk toegenomen. Onze overeenkomst was net voor 1 oktober getekend, en ook de makelaars weten nog niet precies hoe een en ander zal gaan uitwerken, maar voor de papierwinkel moet u gemakkelijk op drie maanden en 500 euro rekenen.
Later gaan we op de verschillende documenten in detail in, maar behalve het EPC is ook nodig:
In theorie kunt u natuurlijk dit pas laten doen na het tekenen van de voorlopige koopacte, maar dat kan wel betekenen dat u voor onverwachte verrassingen komt te staan. Het beste is natuurlijk als de koper dit meteen in orde maakt - de papieren zijn toch nodig - maar meestal begint de procedure pas als de eerste serieuze koper zich aandient. Dan zijn nog drie maanden nodig, volgens de laatste schattingen.
Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: