woensdag 17 december 2008

De magie van de software bij de banken

My ComputerImage by aLii_ via Flickr"We gaan eens kijken wat dat voor u betekent." De altijd vriendelijke man of vrouw aan de andere kant van de tafel bewerkt het toetsenbord van de computer en dan volgt er een simulaties of een concreet aanbod uit.
Bij de vele bezoeken aan de banken om over een hypotheek te praten is de computer een centraal element. Wij formuleren onze randvoorwaarden, het bedrag dat we nodig hebben, de looptijd en de voorwaarden waaraan wij willen voldoen. En dan levert de bankaire software een serie cijfers op waar wij dan aan moeten voldoen.
Het zijn onderhandelingen, waar veel op tafel komt, maar de rol van de software blijft me fascineren. Onze tegenpartijen hanteren de software alsof het een soort magische grootheid is waar wij noch zij invloed op hebben. Bij een aantal centralistisch georganiseerde banken lijkt dat inderdaad het geval te zijn: het personeel van de bank krijgt weinig ruimte om zelf voorwaarden te ontwikkelen. Dat maakt gesprekken vaak relatief kort.
Maar het lijkt - hoewel de magie van de software overeind blijft - dat de betrokken bankbediende soms wel meer invloed heeft op die software dan hij of zij doet vermoeden. Niet door de software laten intimideren, zou ik potentiele hypotheekzoekers zeggen. Zelf de voorwaarden blijven bepalen.
Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: