vrijdag 19 december 2008

De korting op de registratiekosten

Spiegelrei 5, BruggeImage by Erf-goed.be via FlickrEerder deze maand maakten we al melding van een korting op de registratiekosten van een nieuw huis, een overheidsmaatregel die het kopen van een huis potentieel duizend euro goedkoper zou maken. Dat is niet het soort bedrag waardoor de verkoop volgens mij echt wordt gestimuleerd, maar we nemen als kopers dat extraatje graag in ontvangst.
Probleem is nog dat de notaris niet weet over mij in aanmerking komen voor de korting, want de wetgever - het zou een veel voorkomend probleem zijn - heeft niet echt een juridisch waterdichte tekst gemaakt. Zo is onduidelijk of het tekenen van de voorlopige koopakte of het verlijden van de acte het moment dat bepaald of de korting, die per 1 januari ingaat, van kracht is.
Onze koopacte is eind oktober getekend, de acte wordt hoogst waarschijnlijk begin februari verleden, dus wij zijn een twijfelgeval. Iedereen verwacht dat het moment van het verlijden van de acte bepalend is, omdat anders iedereen gemakkelijk een nieuwe koopakte kan maken - al levert dat ook weer complicaties op.
Maar de notarissen wachten nu op een uitleg van de federatie van notarissen, zodat ze in elk geval een lijn kunnen trekken. Die uitleg is er nog niet. Gelukkig dat wij nog tot februari de tijd hebben.
Aan de Wetstraat in Brussel lijkt de Belgische regering inmiddels grotere problemen te hebben, en wij houden onszelf ook goed bezig.
Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: