woensdag 10 december 2008

De verboden koppelverkoop bij de hypotheek

Geld oder Leben album covervia WikipediaBij het rondje dat we langs een serie banken hebben gemaakt om te kijken wat hun voorwaarden waren voor het verstrekken van een hypotheek, kwamen we een interessant fenomeen tegen. Officieel zijn zogenaamde koppelverkopen door de Belgische wet verboden. Dat betekent dus dat bij het aanbieden van een hypotheek de banken geen andere financiele producten mogen aanbieden.
Toch deed elke bank dat. Ze verwachten dat de nieuwe klant al hun financiele transacties bij hen brengt, maar ook een brandverzekering en een zogenaamde schuld/saldo verzekering bij hen afsluiten. Een schuld/saldo verzekering is een soort van levensverzekering die de bank garandeert dat ze hun geld krijgen, ook bij overlijden.
Die brandverzekering maakte ons niet uit, maar omdat wij zelf al een levensverzekering hadden die meer waard was dan de hypotheek die we gingen afsluiten, leek die schuld/saldo verzekering eigenlijk dubbel. In de meest gevallen betekende dat dat de banken hun rentepercentage verhoogden ("een verhoogd risico"), waardoor onze netto maandlasten zonder schuld/saldo verzekering hoger waren dan met zo'n verzekering.
Uiteindelijk hebben we voor een bank gekozen die geen extra rente rekende als we geen schuld/saldo verzekering afsloten.
De Belgische regels voor de koppelverkoop staan onder druk van de Europese Unie, die vinden dat koppelverkoop ook in het belang van de consumenten kan zijn en dat een algeheel verbod in strijd is met de Europese regels. In dit geval lijkt de praktijk niet in het belangrijk van de klanten.
Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: