donderdag 4 december 2008

Hypotheek potentieel iets goedkoper

European Central Bankvia WikipediaGoed nieuws voor hen die de termen voor een hypotheek nog niet hebben vastgesteld, zoals wij. Op twee manieren kunnen de kosten voor ons teruglopen. Allereerst zijn de registratierechten voor de hypotheek afgeschaft onder bepaalde voorwaarden. Dat was een procent van de hypotheek, te verrekenen via de notaris.
Allereerst is het bedrag beperkt tot 100.000 euro, is alleen voor hen die een eerste huis kopen en zelf in dat huis gaan wonen. Dan komen wij toch al een heel eind.
Ook heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de rente opnieuw verlaagd. Het hangt er af van de bank of die renteverlaging inderdaad aan de hypotheeknemer wordt doorberekend. Later zullen we er meer voor schrijven, omdat nogal wat banken die renteverlaging liever zelf in hun zak steken. Gelukkig is dat bij enkele banken niet het geval.
Meer als we zelf onze afspraken met de bank vast hebben liggen, maar een kwestie om uit te kijken.
Voornaamste probleem in Vlaanderen is de overdrachtsbelasting, niet minder dan tien procent. In Nederland is dat "maar" zes procent en daar wordt gedacht om die omlaag te brengen. Als een overheid een markt echt in beweging wil brengen, dan moet daar iets aan gebeuren.
Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: