donderdag 11 december 2008

De documentatie: het energie-attest

25.10 Starbucks RULEs !Nog weinig informatie
much ado about nothing via Flickr
Een van de documenten waar wij zelf geen ervaring mee hebben, maar die de verkopende partij voor de nodig hoofdbrekens zal gaan zorgen in de toekomst is het energie-attest of energieprestatiecertificaat (EPC). Het was al van kracht voor nieuwbouwwoningen, het werd van kracht voor koopwoningen die verkocht worden vanaf 1 november 2008 en zal vanaf 1 januari 2009 ook van kracht zijn voor huurwoningen.
Het certificaat zal tien jaren geldig zijn.
Wij tekenden ons contract net voor 1 november, dus de verkopende partij hoeft dit document nog niet te overleggen, ook tot blijdschap van de makelaar. De kosten van het document zijn een paar honderd euro en omdat de regeling zo nieuw is weet nog bijna niemand hoe dit in de praktijk gaat werken. Makelaars zijn sinds eind oktober overstroomd met aanbiedingen van bedrijven die graag dat EPC willen leveren, maar op dit moment kan nog niemand het kaf van het koren scheiden.
Ook de effecten van de EPC en de eventuele kosten zijn nog onduidelijk, maar verkoop zonder EPC is niet mogelijk of kan leiden tot forse boetes. In de praktijk zullen de notarissen erop moeten toezien dat bij de verkoop dat EPC er is.
Potentieel kunnen de kosten hoog zijn, zoals blijkt uit deze anecdote uit De Morgen, waar in een nieuwbouwproject electrische verwarming werd aangelegd, ook al mocht dat niet volgens het EPC. De eigenaar kreeg een boete van 16.000 euro en moet de zaak alsnog aanpassen.
Het lijkt verstandig zeker enkele maanden te rekenen voordat dit onderzoek is gedaan en wat dat betekent in termen van uitvoering is nog erg onduidelijk. We hebben in de lijst met handige websites een paar links gemaakt naar meer informatie en zullen dat aanvullen als we meer informatie ontdekken.
Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: