woensdag 24 december 2008

Hoelang voordat een crisis uit de cijfers blijkt?

Huis, VeurneImage by Erf-goed.be via FlickrHeel voorzichtig zien we voor het eerst in allerlei cijfers het begin van de huizencrisis zich afspreken, bijvoorbeeld in dit bericht over de Zeeuwse huizenmarkt in november. Maar als we kijken naar de realiseerde verkopen in november, praten we dan ook echt over november?
Wat mij aan het hele proces van kopen en verkopen opvalt is dat het allejezus lang duurt. Misschien ondanks alle voorbereidingen toch een impulskoper, die het liefst meteen van de aankoop wil genieten.
Maar in de praktijk duurt het allemaal gemakkelijk een maand of twee, drie voordat de zaken helemaal rond zijn. Is een huis gevonden, dan moet onderhandeld worden, dan moet met de bank zaken gedaan worden en pas dan - als de notaris ook zijn huiswerk klaar heeft - kan de formele aankoop geschieden. En die komt dan in de statistieken terecht van het kadaster en andere instanties. Wij hebben eind oktober de voorlopige koopacte getekend en als alles meezit, dan zitten we begin februari in het huis.
Dat betekent dus dat als we de cijfers van november krijgen, dan zijn het eigenlijk de cijfers van augustus, september. Net omdat de crisis pas de afgelopen twee, drie maanden stevig om zich heen aan het grijpen is, weerspiegelt de huizencrisis zich nog maar nauwelijks in de cijfers. De benauwde geluiden uit de industrie suggereren dat het de komende maanden nog wel eens wat triester zou kunnen worden.
Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: