vrijdag 5 december 2008

De dokumentatie: de stedebouwkundige documenten

Afb028.jpgIn een risicogebied?
by *Badeendje* via Flickr
Wat verder nodig is, is een verklaring van de gemeentelijke bouwdienst, de zogenaamde stedebouwkundige documenten. De bouwdienst gaat daarvoor haar archieven in en gaat punt voor punt na of er mogelijk stedebouwkundige pijnpunten zijn.
Wat is de bestemming van het gebied? Zijn er bijzondere gemeentelijke plannen van toepassing? Hoe zit het met de verkavelingsvergunningen? Is het een beschermd landschap, monument of stads- of dorpsgezicht? Is er mogelijk sprake van een onteigeningsprocedure? Is er ooit vergunning aangevraagd om een wasserij te beginnen? Wanneer is de bouwvergunning afgegeven? Is er proces-verbaal wegens bouwovertredingen opgemaakt? Ligt het in een risico-zone voor overstromingen?
Het is raadzaam, maar niet altijd mogelijk om voor het tekenen van de voorlopige koopacte (die dus helemaal niet zo voorlopig is) die documenten gezien te hebben. Mocht er onverhoopt iets mis zijn, dan is het heronderhandelen over een al getekend contract wel wat problematisch. Overigens moet een makelaar altijd melden als er grote problemen konden zijn, ook voor wat andere zaken aangaande het huis. Maar als de verklaring van de bouwdienst er nog niet is, dan moet de makelaar ook maar op de informatie van de verkoper afgaan.
De gemeente heeft wettelijk zestig dagen de tijd om deze documenten af te geven, maar vaak proberen ze dat sneller te doen en ruim een maand is meer gebruikelijk. Overigens is het wel van belang om na te gaan of de notaris van de verkoper inderdaad zo'n verzoek om deze documenten heeft ingediend. In ons geval is dat meer dan een maand bij de notaris blijven liggen en dan worden de termijnen snel wat langer.
Overigens zijn de meeste gemeentelijke bouwdiensten graag bereid te vertellen wanneer zij het verzoek van de notaris hebben ontvangen.
Een apart onderdeel van de stedebouwkundige documenten is een verklaring van de gemeentelijke milieudienst die onderzoekt of ooit een Vlarebo inrichting (een wasserij) op de plek was gevestigd. Dat komt maar zelden voor, ook in ons geval niet.
Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: