donderdag 4 december 2008

De verbouwingen

Amstelhof oSoms wat oudere keukens
via Wikipedia
Bij het bekijken van de huizen is achterstallig onderhoud en misschien nog meer een belangrijk zorgenpunt. Bij onze eerste check keken we altijd even naar het dak en het onderhoud van het houtwerk. Als dat er niet goed uitzag, dan reden we vaak meteen door. De keuze aan huizen is op dit moment sowieso relatief groot.
Wij kwamen relatief vaak terecht in wat we de "eerste-generatie huizen" zijn gaan noemen, huizen die vaak door een echtpaar zelf zijn gebouwd, volgens hun eigen inzicht en smaak. Dat was vaak niet onze smaak. Vaak was er enige urgent bij de verkoop van het huis. Een sterfgeval, een scheiding, ziekte of gewoon ouderdom. Vaak waren de keukens wat ouder, de verwarming niet op gas en zaten de woonverblijven boordevol met bruin. Bruine meubels, bruine deuren, bruine keukenkastjes, bruine balken. Behalve mogelijk achterstallig onderhoud zou het een hele investering zijn, zowel in geld als tijd, om zo'n op zichzelf vaak fraai huis wat moderner te maken. Instapklaar, heten die woning vaak. En wij vonden ze vaak niet zo instapklaar.
Omdat we zelf twee linkerhanden hebben en niet de tijd of de ambitie hebben een huis helemaal zelf aan te pakken, zouden we dus een aannemer in moeten huren. Dat is duur en als we dat - met de tien procent overdrachtskosten - bij de vraagprijs optelden, dan kwamen we toch hoog uit.
De Vlaamse overheid heeft het relatief wat goedkoper gemaakt omdat het normale BTW-tarief van 21 procent bij huizen die tenministe vijf jaren oud zijn, maar zes procent is. De uitvoering moet dan wel door een erkende aannemer gebeuren. Dat is overigens een interessant fenomeen - we zullen dat vaker zien - waarbij de Vlaamse bedrijfsleven wat stimulansen krijgt, helaas vaak uit de beurs van de huiseigenaren.
Uiteindelijk hebben we gekozen voor een huis waar we met een minimum aan kosten in kunnen trekken. Gebouwd aan het eind van de jaren zeventig en met een nieuwe keuken en badkamer van zeven jaren oud. Dat beviel ons erg en we zijn eindelijk blij dat we eerdere meer onderhoudsgevoelige huizen hebben laten vallen of net te laat waren omdat anderen het voor ons kochten.
Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: