zondag 7 december 2008

KBC ziet geen crash van de huizenmarkt

KBC building in AntwerpKBC-gebouw in Antwerpen
by ➨ Redvers via Flickr
Ik mopperde al kort geleden dat de Vlaamse media zo weinig schreven over de huizenmarkt, terwijl die elders in de wereld voortdurend de voorpagina's haalde. Gelukkig dit weekend een uitzondering hierop in het Nieuwsblad. In het artikel voorspelt KBC-econoom Van Craeynest dat de huizenprijzen de komende twee jaren stabiel zullen blijven.
Dat is al wat minder dan wat de prijzen in de eerste vijf jaren van deze eeuw deden. Het kijken in een glazen bol is net op dit moment een stuk moeilijker dan een jaar geleden, maar laten we even kijken naar zijn argumenten op basis van statistisch onderzoek:
Van Craeynest besluit daaruit dat er in ons land de komende jaren geen behoefte is aan een pijnlijke structurele schoonmaak. Bovendien, zegt hij, blijft de gezamenlijke hypothecaire schuld van de Belgische gezinnen beperkt tot 32 procent van het bruto binnenlands product, tegen gemiddeld 37 procent voor de eurozone. Exotische woonkredieten waaraan grotere risico's verbonden zijn, bleven bovendien 'zeldzame uitzonderingen', zegt de KBC-econoom.

Ten slotte ontkent van Craeynest dat de banken in ons land strenger zijn geworden voor het toekennen van hypothecaire leningen.

Voorlopig, zegt hij, ziet het ernaar uit dat de Belgische woningmarkt door een 'conjuncturele correctiefase' gaat. De markt wordt met andere woorden meegesleurd door de algemene groeivertraging, niet meer, maar ook niet minder. Die correctiefase moet vooral de bouwactiviteit terugbrengen naar een normaler niveau, waardoor de sector opnieuw in de buurt komt van zijn langetermijnaandeel in de economie.
Twee argumenten zijn de moeite waard. Vooral zijn stelling dat de woningmarkt een 1:1 relatie heeft met de rest van de economie en niet relatief zwaarder getroffen wordt, zoals in andere landen wel met bijvoorbeeld de auto-industrie en de bouwsector het geval is. Zou kunnen.
En verder is de voorspelde stabiliteit van de huizenprijzen gebaseerd op de veronderstelling dat de economische teruggang relatief meevalt. Wij houden ook de vingers gekruist, maar zijn daar helemaal niet zeker van.

Meer aardige cijfers in het Nieuwsblad.
Onze indruk is overigens dat de banken wel wat voorzichtiger zijn met het verstrekken van hypotheken, maar dat is een indruk die is gebaseerd op enkele verhalen, niet op degelijk onderzoek van de markt.

Update: De Morgen citeert dezelfde KBC-bron:
De KBC-studiedienst verwacht geen crash van de Belgische woningprijzen, omdat er de voorbije jaren nauwelijks sprake was van een vastgoedbubbel in ons land. "De wankelende vastgoedmarkt kan overeind blijven. Na de voorbije vette jaren zijn er wel duidelijke risico's op een correctie, maar al bij al lijken eventuele overdrijvingen nog mee te vallen. De huizenprijzen na een of twee jaar stagnatie terugkeren naar een normaler vastgoedpad."
Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: