dinsdag 2 december 2008

Een makelaar of geen makelaar

Bunker in brasschaatBrasschaat
via Wikipedia
"U bent toch geen immo?" was de klassieke vraag als we afgelopen maanden huiseigenaren belden die hun huis zonder tussenkomst van een makelaar wilden verkopen. In principe besluit de verkoper of zij in zee gaan met een of meerdere makelaars, of dat zij het huis zelf verkopen.
Voor ons als kopers was er in principe geen hulp. Het principe dat ook kopers hun eigen makelaar inhuren, bestaat in Vlaanderen niet. Een keer hebben we op een makelaarskantoor in Brasschaat gevraagd of de mogelijkheid bestond dat zij ons werk uit handen zouden nemen. Een dame legde beleefd uit dat in Vlaanderen dat systeem niet bestond. Haar baas hoorde de discussie, nam het woord over, en vertelde ons het vertegenwoordigen van kopers net hun belangrijkste sterke punt was.
We hebben toch maar geen gebruik gemaakt van zijn diensten.
De wantrouwige reactie van de kopers als wij belden, was erg opvallend. Later begrepen wij dat vanwege de slechte onroerend goed markt de verkopers alleen telefoontjes van makelaars kregen, zelden of nooit van potentiele kopers. De markt voor makelaars is ook erg concurrerend. Wij dachten aanvankelijk dat we wel vaker met dezelfde makelaar te maken zouden krijgen, maar het leek er wel op dat er nog meer makelaars dan huizen op de markt waren. Nooit kregen we een tweede keer met dezelfde makelaar van doen.
Afhankelijk van de afspraken met makelaars, kreeg een makelaar een pand exclusief onder de hoede, of de eigenaars gingen met meerdere makelaars in zee. Sommige mensen suggereerden dat de makelijks wel zes, zeven procent van de koopsom als commissie kregen, maar daar hebben we nooit een bevestiging van gekregen. Het lijkt mij eerlijk gezegd wel veel, zeker in zo'n concurrerende markt.
Wij hebben ondanks het mogelijk kostenverhogende aspect, toch een voorkeur ontwikkeld voor panden die via een makelaar verkocht werden. Veel van de panden die eigenaren zelf op de markt zetten waren duidelijk te hoog geprijsd en omdat het vaak huizen waren die door henzelf met liefde waren gebouwd en bewoond, vonden wij het soms moeilijk om over de prijs te gaan onderhandelen.
Via een makelaar zijn die signalen gemakkelijker te geven en hoewel de makelaar natuurlijk in principe de verkoper vertegenwoordigd, en het liefst een zo hoog mogelijke prijs wil binnenhalen, hebben zij lever een lagere prijs dan helemaal geen deal.
Wat ons een beetje opviel was dat de meeste makelaars - met drie, vier goeie uitzonderingen - vaak niet meer bij ons terugkwamen om te checken hoe het met onze belangstelling stond. Aanvankelijk dachten we dat ze aanbod genoeg hadden van kopers, maar het bleek vaker een zekere schroom bij de makelaars te zijn om hun rol te spelen.
Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: