donderdag 4 december 2008

Onderhandelen: de hakken in het zand

Longji Titian - Ping Ande kunst van het onderhandelen
by Rita Willaert via Flickr
Op dit moment is de huizenmarkt in Vlaanderen (en waar niet) een kopersmarkt. Voor verkopers is het relatief moeilijk om kopers te vinden en het is zaak daar dan ook optimaal gebruik van te maken. Verkopers die aangaven dat over de prijs niet te onderhandelen was vielen dus al snel af.
Omdat we in de huidige tijden zaak is de maandlasten beheersbaar te houden, volgden we een strakke onderhandelingsstrategie. We bepaalden onze maximale financiele ruimte en gingen met ons aanbod daar dan twintig-, dertigduizend euro onder zitten.
Dat was vaak al schrikken voor de verkopers.
De makelaar heeft een dubbele strategie. Allereerst willen ze het huis zo duur mogelijk verkopen. Maar nog belangrijker, zeker in deze krappe tijden, is dat ze een deal kunnen binnenhalen. Ze proberen dan van de koper en de verkoper concessies te laten doen en dat ging goed, todat wij door onze marge heen waren. Dan gingen de hakken in het zand en gelukkig ging dat uiteindelijk goed. Wij zouden anders onze tocht hebben voortgezet. De makelaar had dat goed in de gaten en was uiteindelijk erg functioneel voor ons, ook al was de makelaar partij voor de verkoper.
Strak onderhandelen lijkt heel erg in het belang van de kopers te zijn.
Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: