donderdag 4 december 2008

De huizenprijzen gingen omlaag

Groot-Brittanniƫlaan 1-7, Gentby Erf-goed.be via FlickrVergeleken met andere landen, leek de onroerend goed crisis aan Vlaanderen voorbij te gaan. Deels kwam dat omdat voor ons onverklaarbare redenen de media niet of nauwelijks over de huizencrisis praatten. Terwijl in de VS, in Engeland, Spanje en in toenemende mate ook in Nederland de huizencrisis voorpaginanieuw was, leek in Vlaanderen weinig aan de hand te zijn.
Natuurlijk, verkopers en makelaars doen alsof er niks aan de hand was. Inderdaad, vergeleken met Nederland zijn de Vlaamse huizenprijzen nooit zo hoog geweest - al zijn ze de afgelopen decennia wel gestaag gestegen. Wij hebben in de maanden oktober en november van een dertigtal te koop staande huizen de prijs gevolgd. Dat betekende dat we een paar keer per week even controleerden wat de prijzen van die huizen deden. En die gingen verrassend veel omlaag.
Natuurlijk zegt dat niets over de hele markt: wij volgden tenslotte een groep huizen waar wij in principe in geinteresserd waren, zeg maar in de groep van drie- tot zeshonderduizend euro. Soms waren die prijsdalingen een minimale vijfduizend euro. Maar we zagen ook enkele gevallen waarbij de eigenaars in verschillende stappen vijftigduizend euro en meer omlaag gingen.
Dat probeerden ze soms te verhullen, door de huizen met een andere foto in een andere prijsklasse opnieuw via Immoweb of andere websites aan te bieden. Maar wij herkenden die huizen, soms omdat we er al geweest waren. Voor kopers heeft het dus wel degelijk zin om de prijzen een tijdje te volgen.
Wij gaven de huizen op onze lijst die omlaag gingen in prijs een sterretje. Die kwamen hoger op ons lijstje te staan. Omdat het ook bij de verlaagde prijs om de vraagprijs ging, wisten we dat de onderhandelingsruimte groter was. Kwamen we bij mensen die melden dat er over de prijs niet te onderhandelen was, dan waren we snel weg.
De huizenmarkt ligt niet helemaal stil, al waren er veel huizen die bij het begin van ons onderzoek te koop stonden en nu nog steeds niet weg zijn. Maar het lijkt er wel op dat de markt erg stroperig is geworden. Van verschillende verkopende partijen hoorden we dat ze alleen makelaars aan de telefoon kregen, geen kopers.
Het probleem is natuurlijk dat in het wat duurdere segment potentiele kopers eerst hun eerste huis moeten verkopen, voordat ze een nieuw huis kunnen aanschaffen. De banken zijn veel moeilijker geworden met een overbruggingskrediet, nu mensen vaak met twee huizen blijven zitten, omdat het eerste huis niet verkocht kan worden. Maar dat is een ander verhaal.
Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: