maandag 15 december 2008

Kosten besparen met een hypothecair mandaat

MortgageImage by Rev Dan Catt via FlickrWe zijn druk bezig de overdracht van het huis en komen zo nu en dan op het kantoor van de notaris om zaken te regelen. Dat is ook een uitstekend moment om ons te laten voorlichten en bij onze notaris - Lisbeth Buytaert in Brasschaat - krijgen we ook ongevraagd goeie tips.
Zo vroeg men ons vandaag of we onze hypotheek gaan opsplitsen. Wat is namelijk het geval, de mogelijkheid bestaat om een hypotheek te splitsen in een lening en een hypothecair mandaat. Afhankelijk van iemands fiscale positie kan het handig zijn de lening te vragen op een niveau dat fiscaal het meest aantrekkelijkst is. De rest kan ondergebracht worden in een zogenaamd hypothecair mandaat. Dat geeft de bank het recht bij niet betalen beslag op het huis te laten leggen, maar het is geen gewone lening. Dat betekent dat over dit bedrag geen kosten voor de bank en de notaris betaald hoeven te worden.
In ruil kan dat betekenen dat de bank het rentepercentage iets verhoogd, maar dat lijkt onderhandelbaar in deze financieel moeilijke tijden. In de praktijk kan dat heel verschillende uitpakken, maar we gaan deze tip wil inzetten bij het volgende gesprek met de bank.
Ook veel handige tips op Notaris.be.
Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: