donderdag 11 december 2008

"Apartementenmarkt stort in elkaar"

UpDe MorgenImage via WikipediaVoor het eerst verontrustende berichten van het Vlaamse huizenfront, in De Morgen. Het ochtendblad meldt dat de markt voor apartementen in elkaar stort en doet dat op gezag van een federatie van makelaars.
De verkoop van appartementen in Vlaanderen zakt als een pudding in elkaar. Volgens de federatie van vastgoedmakelaars worden er vandaag maar half zoveel appartementen verkocht als begin 2008, met prijsdalingen tot gevolg. Ook de huizenverkoop boert achteruit.
Dat was een beeld dat de vele "te koop" bordjes langs de Vlaamse wegen al suggereerden en het was eerder vreemd dat daar waar in andere Europese landen de huizencrisis al maanden voorpagina nieuws is, de Vlaamse media daar zo laat achteraan hobbelen.
Zowel de verkopen stagneren, terwijl de huizenprijzen ook omlaag gaan. De val mag bij de apartementen het scherpst zijn, ook de huizen volgen deze crisis trend.
De Morgen:
Het overaanbod is volgens de federatie voor een groot stuk te wijten aan een typisch Belgisch fenomeen: particulieren die zonder marktonderzoek hun eigen appartementblokje neerplanten. "Zowat elke slager of bakker heeft bij wijze van spreken wel een paar appartementen laten bouwen, in de veronderstelling dat er voldoende vraag zou zijn", zucht Haegens.
Update: Een dag later is het artikel de nummer een, zowel in de categorie "meest bekeken" als in de categorie "meest gemaild" in de Financiele Morgen.

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: